Obligatiile entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic

 

* Exerctiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul în România, care apartin unei persoane juridice cu sediul în straintate, precum si pentru persoanele juridice cu sediul în România.

* Persoanele nou-înfiintate, care se încadreaza în categoria celor prevzute mai sus, pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic de la data înfiintarii acestora. [art. 27 alin. (3) i (5) din Legea nr. 82/1991, republicat, cu modificrile si completarile ulterioare]

Persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au urmtoarele obligatii:

– sa întocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, în conditiile prevzute la art. 37 din Legea contabilittii;

– sa înstiinteze în scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exercitiului financiar ales.

Persoanele nou-înfiintate depun înstiintarea respectiva în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiintarii;

– sa întocmeasc si sa depuna situatii financiare anuale. [art. 27 alin. (3), art.28 din Legea contabilittii nr. 82/1991, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare si OMFP nr. 1878/2010]

Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, întocmesc si depun la unitatile teritoriale ale MFP:

– o declaratie pe propria rspundere, în 60 de zile de la încheierea exercitiului financiar, în cazul în care nu au desfurat activitate de la înfiintare pâna la încheierea exercitiului financiar de raportare, care sa cuprinda: denumirea completa (conform certificatului de înmatriculare), adresa si numrul de telefon, nr. de înregistrare la registrul comertului, codul unic de înregistrare, si capitalul social. (02 martie 2015) (OMFP 65/2015)

– raportarile contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa. Termenul pentru depunerea raportarilor anuale este de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic. (30 mai 2015) ( OMFP 65 /2015)

– situatii financiare anuale încheiate la data stabilita conform art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicat (formulare prevzute de OMFP nr. 1878/2010). Termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale este de 150 de zile de la încheierea exercitiului financiar ales.

Programul pentru întocmirea raportarilor contabile la 31 decembrie este distinct de programul de asistenta aplicabil pentru întocmirea situatiilor financiare anuale si ambele pot fi descrcate de pe serverul de web al MFP la adresa: www.mfinante.ro/ANAF/declaratii electronice/descarcare declaratii/situatii financiare anuale/raportari anuale 2014.

Baza legala:

– Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicat, cu modificrile si completarile ulterioare;

– OMFP nr. 1878/2010 privind întocmirea situaiilor financiare anuale de catre entitatile care au optat pentru un exerciiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– OMFP 65/2015 privind principalele aspecte legate de întocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor anuale ale operatorilor econimici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Articole similare

Comentariul tau aici